06/04/2015
Δημαρχιακό Μέγαρο, Πλατεία Κοτζιά
Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδιασμού 2015- 2020

Ο Γ. Καμίνης παρουσιάζει στο Δημαρχιακό Μέγαρο το νέο πενταετή Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για το δήμο της Αθήνας.

Ο κύριος Γιώργος Καμίνης παρουσιάζει στο Δημαρχιακό Μέγαρο το νέο πενταετή Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για το δήμο της Αθήνας.

«Επιστροφή στην Αθήνα» είναι το σύνθημα, η πρόσκληση και η σταθερή επιδίωξη μας. Της δημοτικής αρχής αλλά και εμένα του ίδιου προσωπικά. Επιστροφή κατοίκων, επαγγελματιών, επενδύσεων, νέων, επιστημόνων, δημιουργικών ανθρώπων, επισκεπτών.

Η Αθήνα, η πόλη που σηματοδοτεί την Ελλάδα, έχει χαράξει μέσα στη συγκυρία της κρίσης, μια δική της, διακριτή πορεία. Εξελίσσεται, δημιουργώντας προκλήσεις και θέτοντας στοιχήματα ανάπτυξης και καινοτομίας. Στην πορεία αυτή, καλεί όλες και όλους, να επιστρέψουν στην πόλη, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για ανάκαμψη, αναβάθμιση και βελτίωση της καθημερινής ζωής.

Επιστροφή στην Αθήνα. Επιστροφή σε μια Αθήνα του μέλλοντος. Σε μια ελκυστική, βιώσιμη πόλη, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στην Αθήνα του 2020. Σε μια σύγχρονη μητρόπολη, με μοναδικές αντιθέσεις αλλά και προοπτικές και ευκαιρίες.

Για το όραμά μας για μια τέτοια Αθήνα, θα σας μιλήσω σήμερα. Ένα όραμα που δημιουργήσαμε με τους φορείς της πόλης, τα πανεπιστήμια, τα επαγγελματικά επιμελητήρια, τα ιδρύματα τις υπηρεσίες του δήμου και φυσικά τις ομάδες πολιτών.

Βεβαίως δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Ο πενταετής αναπτυξιακός σχεδιασμός μας βασίστηκε στη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Με εξωστρέφεια, σοβαρότητα, συνέπεια, σταθερότητα, ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεν τάξαμε το ανέφικτο. Δεν παίξαμε με την εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιδιώξαμε νέες λύσεις στις προκλήσεις και τα δύσκολα στοιχήματα της νέας εποχής.

Η δουλειά μας έχει απτά αποτελέσματα, παρεμβάσεις, αποκαταστάσεις και έργα που ολοκληρώνονται μέσα στο 2015 : το Σεράφειο Κολυμβητήριο, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η βίλα Θεοτοκοπούλου, η αποκατάσταση κτιρίων του ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος, δύο Κέντρα Υγείας, βιοκλιματικοί Βρεφικοί Σταθμοί , η καινοτομία στην καθαριότητα με τους βυθιζόμενους κάδους.

Ανάμεσα στα έργα που θα αποπερατωθούν εντός του 2015 περιλαμβάνεται και το ψηφιακό μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής και ανάδειξής της ως αρχαιολογικού τόπου.

Ανάμεσα στα έργα που θα αποπερατωθούν εντός του 2015 περιλαμβάνεται και το ψηφιακό μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής και ανάδειξής της ως αρχαιολογικού τόπου.

Πάνω σε αυτή τη δουλειά κτίζουμε. Και έτσι, για πρώτη φορά, στην ιστορία του δήμου Αθηναίων, σχεδιάσαμε, μετά από συστηματική και σοβαρή μελέτη, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σχεδιασμός που εδράζεται στο θεσμικό εργαλείο που ονομάζουμε Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, για συντομία ΣΟΑΠ.

Είναι η πυξίδα και ο καμβάς για την Αθήνα του 2020. Κι είναι και η κληρονομιά της σημερινής δημοτικής αρχής.

Οι καινοτομίες και τα χαρακτηριστικά του ΣΟΑΠ:

 1. Ο τρόπος: Το ΣΟΑΠ είναι αποτέλεσμα αλλά και μέσο συνεργατικής δουλειάς. Το πρώτο στρατηγικό σχέδιο στην Ελλάδα, που στηρίζεται σε νόμο του 1991, εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και τον δήμο Αθηναίων. Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και τέλος θεσμοθετήθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 17 συναρμοδίων. (Έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ 64/Β/2015).
 2. Ο στόχος: ο επαναπροσδιορισμός του κέντρου της Αθήνας. Η μετεξέλιξή του, δηλαδή, σε κέντρο διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης. Έχει ορίζοντα το 2020, ταυτίζεται με τη νέα προγραμματική περίοδο, 2014 – 2020 και είναι απόρροια απαιτητικής χαρτογράφησης σύνθετων ζητημάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μητροπολιτικό πρόγραμμα. Ο δήμος Αθηναίων αποκτά εξ αντικειμένου ρόλο και ευθύνες σε επίπεδο συνολικού, μητροπολιτικού συγκροτήματος.
 3. Το ΣΟΑΠ είναι το εργαλείο που δίνει στον Δήμο τη δυνατότητα να συντονίζει παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούνται, με παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και πρέπει να γίνουν στην πόλη.

Διασφαλίζεται, με αυτόν τον τρόπο, ότι δεν θα υλοποιούνται στην πρωτεύουσα μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις που ενδέχεται αργότερα να αποδειχτούν σημειακές και μονοσήμαντες, καθώς θα εντάσσονται πλέον σε μια ολιστική προσέγγιση για το κέντρο της Αθήνας.

Γιατί, παρά τα πρόσφατα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, στην Αθήνα γίνονται αυτήν την περίοδο, μεγάλα και φιλόδοξα έργα υποδομής. Ενδεικτικά αναφέρω: Οι παρεμβάσεις στον μεγάλο οδικό άξονα της Πανεπιστημίου. Μια νέα γραμμή του μετρό με 30 σταθμούς. Παρεμβάσεις για την αναζωογόνηση και αναβάθμιση περιοχών, όπως ο Ελαιώνας ή οι Αμπελόκηποι. Το μεγάλο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που θα εγκαινιασθεί φέτος στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ. Και φυσικά τα σπουδαία έργα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα, για τη στέγαση σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η υλοποίηση και λειτουργία του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης – για να σχηματίσουμε μια εικόνα εύρους και κλίμακας – γίνεται μέσα από 70 δράσεις, οι οποίες ομαδοποιούνται σε 18 άξονες και εντάσσονται σε 7 ειδικούς στόχους.

Συνοπτικά οι στόχοι είναι οι ακόλουθοι:

Κοινωνική συνοχή, επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο, ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και αναμόρφωση της εικόνας της. Επίσης, επιστροφή ή δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων και απασχόλησης, αξιοποίηση των τεχνολογιών που προσδιορίζουν την σύγχρονη «έξυπνη πόλη», καθώς και αντιμετώπιση των χρόνιων, περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Σχεδιασμός βεβαίως χωρίς χρηματοδότηση θα ήταν ιδέες και λόγια. Σταθερή επιδίωξη της σημερινής δημοτικής αρχής της Αθήνας, είναι η μετάβαση από την «έξυπνη» ιδέα στην υλοποίηση και την πράξη. Στρατηγική αντάξια μιας «έξυπνης» και βιώσιμης διεθνούς πρωτεύουσας, όπως στοχεύουμε να είναι η Αθήνα του 2020.

Εργαζόμαστε λοιπόν συστηματικά για τον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μας προγράμματος, σε πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει αντικείμενο χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ, ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Εξασφαλίζουμε:

Την ολοκληρωμένη χρήση των ταμείων- δηλαδή- τη δυνατότητα να υπάρξει ένα καλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, για το ίδιο ύψος κρατικών επενδύσεων.

Έτσι «κουμπώνουν» ΣΟΑΠ και ΟΧΕ.

Για την εξειδίκευση λοιπόν του ΣΟΑΠ σε μια ΟΧΕ, ο δήμος επιδιώκει –μετά από διαβούλευση– να συμπεριληφθούν, δράσεις, παρεμβάσεις και έργα που έχουν προταθεί από φορείς της πόλης – επιμελητήρια, πανεπιστήμια και το οικοσύστημα των νέων κοινωνικών και καινοτόμων επιχειρηματιών, ιδρυμάτων και πολιτών ,καθώς και από τις υπηρεσίες του δήμου.

Είναι οι δικές σας προτάσεις. Πρωτοβουλίες φορέων, υπηρεσιών και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πρόκειται για μια νέα αντίληψη στην άσκηση της δημοτικής πολιτικής, που προϋποθέτει και επιδιώκει συμμετοχή, συνέργειες, διευρυμένες συνεργασίες, δημιουργικό διάλογο.
Ένας καινούργιος τρόπος διακυβέρνησης που υλοποιεί όχι ένα ρητορικό και αόριστο «όλοι μαζί». Αλλά μια συγκεκριμένη κοινή, στρατηγική και αναπτυξιακή προσπάθεια. Κτίζουμε όλοι μαζί, αναλόγως βέβαια καθένας με τις αρμοδιότητες και τη δουλειά που κάνει, μια νέα καθημερινότητα, μια σύγχρονη εικόνα, μια βιώσιμη και ελκυστική, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Την Αθήνα του 2020.

Θα φέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.
Την πιλοτική παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Μια επικεντρωμένη αναβάθμιση σε επιλεγμένη περιοχή του ιστορικού κέντρου, η οποία περικλείεται από τις οδούς Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους-Αθηναϊδος και Αιόλου και επεκτείνεται έως την οδό Αθηνάς. Ποιος είναι ο στόχος; Η δημιουργία ενός προτύπου εφαρμογής συντονισμένων δράσεων πολλών τομέων, οι οποίες θα αναβαθμίσουν την αισθητική και τη λειτουργία των δημόσιων χώρων και θα θέσουν το πλαίσιο μιας κοινωνικά συνεπούς χρήσης και οργανωμένης διαχείρισης.

Παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Παρέμβαση στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Και γιατί το Εμπορικό Τρίγωνο – θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει.

Αφενός γιατί αποτελεί μια δύσκολη, αλλά κεντρική και σημαντική περιοχή της Αθήνας, με σοβαρά προβλήματα εικόνας και λειτουργίας. Αφετέρου, όμως, γιατί η περιοχή αυτή είναι ταυτοχρόνως ανερχόμενη, και εκτός από τις παραγωγικές δραστηριότητες που παραδοσιακά συγκεντρώνει, προσελκύει συνεχώς νέες, ακόμη περισσότερες δράσεις ελεύθερου χρόνου, επικοινωνίας και πολιτισμού.

Οι προτεινόμενοι τομείς παρέμβασης είναι απολύτως κρίσιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

 • Αποκατάσταση της προσβασιμότητας και απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από παράνομες καταλήψεις και εμπόδια
 • Συντήρηση και ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων, πεζόδρομων και πεζοδρομίων. Επίσης κατασκευή νέων, που, ενώ έχουν θεσμοθετηθεί, δεν έχουν κατασκευαστεί
 • Συντήρηση, ενίσχυση και ανανέωση πρασίνου
 • Ανανέωση αστικού εξοπλισμού
 • Επικαιροποίηση του κανονισμού τροφοδοσίας και έλεγχος της εφαρμογής του
 • Καθορισμός και οργάνωση χώρων νόμιμης κατάληψης, αδειοδότηση και έλεγχος
 • Συνεχής έλεγχος παράνομης κίνησης οχημάτων και παράνομης στάθμευσης
 • Οργάνωση καθαριότητας, διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι φυσικά ενδεικτικές και δεν εξαντλούν τον αναλυτικό, πολυτομεακό και στοχευμένο, ευρύτερο σχεδιασμό.

Δύο πράγματα όμως θα ήθελα να τονίσω:

 • Γνωρίζοντας ότι δυνατότητα παρέμβασης στο σύνολο του ιστορικού κέντρου δεν υπάρχει, αν οι παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο καταφέρουν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα και ορατές βελτιώσεις, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης και μοντέλο για άλλες, ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
 • Επίσης: Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας διαφορετικών υπηρεσιών και διευθύνσεων του δήμου Αθηναίων και θα γίνουν με ίδιους πόρους.

Και αυτό είναι κάτι που γίνεται επίσης για πρώτη φορά. Η τοπική κοινωνία, οι κοινότητες συμμετέχουν ενεργά στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οραματίζονται , σχεδιάζουν, προτείνουν και συμμετέχουν στην υλοποίηση.

Η προσπάθεια ξεκινά από την τοπική κοινωνία αλλά βεβαίως δεν σταματά και εκεί.
Γι αυτό και διαφορετικές παρεμβάσεις και δράσεις έχουν και διαφορετική κλίμακα και εύρος εφαρμογής.

Να αναφέρω τώρα μια άλλη, θεσμική πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτήρια. Μια σημαντική – μητροπολιτικού χαρακτήρα – παρέμβαση στο κτιριακό απόθεμα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα περίπου 1800 εγκαταλελειμμένα κτήρια του δήμου της Αθήνας.
Γιατί μιλάμε για μητροπολιτική παρέμβαση; Γιατί το νομοσχέδιο που προτείνουμε, θεσπίζει μια σειρά κριτηρίων, διαμορφώνει ένα modus operandi, που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι. Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει την παρέμβαση των δήμων για την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτηρίων – ιδίως όταν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Στη συνέχεια θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους.
Στο δήμο Αθηναίων, η πιλοτική περιοχή παρέμβασης που μελετήθηκε ήταν η περιοχή της Ομόνοιας. Τα περισσότερα πάντως εγκαταλελειμμένα και άδεια κτήρια εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα του δήμου, και ειδικότερα δυτικά του άξονα της οδού Πατησίων και της Πειραιώς.

Αίθουσα Μαρία Κάλλας στο κτίριο ΕΒΕΑ

Αίθουσα Μαρία Κάλλας στο κτίριο ΕΒΕΑ

Μεριμνώντας και για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στα εγκαταλελειμμένα κτήρια, ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη για τη δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης, με ευρωπαϊκούς πόρους και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

Βασική, βεβαίως, προϋπόθεση για να φτάσουμε στην Αθήνα του 2020 είναι η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και η ανάπτυξη. Γι αυτό και ο δήμος στόχευσε εξαρχής στην αναζωογόνηση της οικονομίας της πόλης, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της απασχόλησης και βεβαίως του τουρισμού, που αποτελεί βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας. Σχεδιασμός και δράσεις που εξελίχθηκαν παράλληλα με τις συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες μας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, το πολυδιάστατο κοινωνικό έργο στήριξης των ευπαθών ομάδων, αλλά και για την ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ένα σύνθετο παζλ, με πολλά μέτωπα και εξίσου πολλές και σημαντικές προτεραιότητες.

Να μείνουμε στον τουρισμό, τομέα πολύ σημαντικό, καθώς υποστηρίζει και συμπαρασύρει σειρά άλλων κλάδων και επαγγελμάτων, και ενισχύει την απασχόληση. Εστιάσαμε στην οικονομία επισκεπτών, καθώς μπορεί να φέρει στο άμεσο μέλλον, νέες θέσεις εργασίας.
Η τουριστική κίνηση στην Αθήνα, μετά την εφιαλτική τριετία 2010-2012, με την καθημερινή αρνητική δημοσιότητα, άρχισε να σταθεροποιείται το 2013 και πέρυσι, το 2014, ήταν μία χρονιά θεαματικής επιστροφής της πόλης στη διεθνή αγορά. Η αύξηση των αφίξεων ξεπέρασε το 30%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο και διαπιστώνουμε ότι η δυναμική αυτή, συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2015.
Όλο αυτό το διάστημα, ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής και του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων, ωρίμασε και υλοποιεί ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συνολική αναβάθμιση του Τουριστικού Προϊόντος της Αθήνας, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που είναι φορείς διαχείρισης προορισμού.
Το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθηνών είναι η πλέον εξειδικευμένη τοπική δομή διαχείρισης προορισμού σε εθνικό επίπεδο. Απόδειξη αποτελεί το ότι είναι ίσως η μόνη δημόσια δομή που η δράση και οι υπηρεσίες της, συν-χρηματοδοτείται από την εγχώρια αγορά!

Η στρατηγική μας αφορά στην ολοκληρωμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας, τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων στην πόλη, όσο και σε επίπεδο στοχευμένης προβολής στα κατάλληλα διεπιχειρησιακά κανάλια. Επιδιώκουμε να εδραιώσουμε την Αθήνα μεταξύ των κορυφαίων και πιο δημοφιλών αστικών προορισμών του κόσμου.
Θυμίζω εδώ το εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο των ταξιδιωτικών bloggers που διοργανώσαμε τον περασμένο Οκτώβριο και την επαγγελματική διοργάνωση Travel Trade Athens που γίνεται στο τέλος του μήνα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Επιδίωξή μας είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η καλύτερη προώθηση και προβολή του, καθώς και η καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας.

Με τον ίδιο τρόπο που προωθούμε την Αθήνα ως προορισμό για επισκέπτες, έχουμε αρχίσει να την προωθούμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ως προορισμό για εταιρείες, επενδύσεις και εντέλει κατοίκους – δηλαδή πόλη στην οποία θα ήθελε να ζήσει κάποιος από όπου και αν είναι.

Εξαγωγές, υπηρεσίες ανταγωνιστικότητας και σχεδιασμός εμπειριών είναι στοχεύσεις και προϋποθέσεις που θα κάνουν την πόλη ελκυστική. Και την «Επιστροφή στην Αθήνα», πραγματικότητα!

Άλλες δράσεις στη μάχη για την οικονομική ανασυγκρότηση της πόλης :
Διαμορφώσαμε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης κι εδώ βάσει μιας νέας – συνεργατικής και συμμετοχικής – αντίληψης.

Δημιουργήσαμε το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, όπου για πρώτη φορά συνεργάζονται επιμελητήρια, πανεπιστήμια και επαγγελματικοί φορείς υπό την ηγεσία της πόλης και τη θεσμική ομπρέλα του δήμου για την ενίσχυση της οικονομίας.

Σε μια πρώτη φάση το Δίκτυο θέτει τις βάσεις σοβαρού και αξιόπιστου διαλόγου και συνεργασίας. Στην επόμενη, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός είδους Μόνιμου Μηχανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης για την Αθήνα, που θα αποτελέσει κι ένα νέο, ισχυρό εργαλείο άσκησης πολιτικής στα χέρια του δήμου.

Ημερίδα στο Innovathens, κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετέχει στο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας.

Ημερίδα στο Innovathens, κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετέχει στο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας.

Μέλη και συνεργαζόμενοι φορείς του Δικτύου:

∙ Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Αθηναίων
∙ INNOVATHENS, Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στην Τεχνόπολη .
∙ Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Θ.Ε.Α.), ΕΒΕΑ
∙ Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
∙ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
∙ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
∙ EkinisiLab, ΣΕΒ∙ ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ
∙ COIN, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Μέσω του Δικτύου, θα προκύψουν μέχρι το τέλος του 2015,
∙ 12 Εξειδικευμένες Μελέτες Επιχειρηματικότητας
∙ Στήριξη 1500 επιχειρήσεων της Αττικής
∙ 250 εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, εκθέσεις και φεστιβάλ
∙ Δημιουργία 9 Clusters
∙ 10 Επιχειρηματικές Αποστολές στο Εξωτερικό

Στο ίδιο πλέγμα δράσεων για την οικονομική ανάκαμψη εντάσσεται και το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά» ( πρωτοβουλία της ΕΑΤΑ).
Το πρόγραμμα παρέχει στοχευμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες και μέθοδο αξιολόγησης σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει κοινωνικούς επιχειρηματίες, που έχουν έδρα ή δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, έτσι ώστε να συνδυάσουν αποτελεσματικά το κοινωνικό όραμα με τη βιωσιμότητα.

Το «Επιχειρώ Κοινωνικά» φέρνει τους κατοίκους της πρωτεύουσας ένα βήμα πιο κοντά στην επιχειρηματική δράση και την θετική αλλαγή. Όραμα μας είναι να κάνουμε την Αθήνα κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στη μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για μια σύγχρονη και ελκυστική Αθήνα το 2020, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα επέλεγαν κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες, εκτός από έργα σχεδιάζουμε και μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και εδώ με μια νέα αντίληψη.
Αφενός προχωράμε σε διοργανώσεις διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας. Αφετέρου, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τον ΟΠΑΝΔΑ, διοργανώνουμε πολιτιστικές δράσεις στις γειτονιές.

Στην πρώτη κατηγορία: αναφέρω με ιδιαίτερη χαρά την κορυφαία, διεθνή έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, τη Documenta 14, που το 2017, θα γίνει, σε συνδιοργάνωση με το Κάσελ, για πρώτη φορά και στην Αθήνα. Η πόλη θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς, εικαστικού χάρτη. Η Documenta που θεωρείται εφάμιλλης σπουδαιότητας με τη Μπιενάλε της Βενετίας, γίνεται κάθε πέντε χρόνια, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον και χιλιάδες καλλιτέχνες, φιλότεχνους και επισκέπτες. Η συμφωνία για την επιλογή της Αθήνας επισφραγίσθηκε με την επίσκεψη μας στο Βερολίνο τον Μάρτιο, τον Μάιο έχουμε προσκαλέσει τον δήμαρχο του Κάσελ στην Αθήνα, και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Documenta 14 έχει τον ενδεικτικό τίτλο, «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», και θα εγκαινιασθεί στην πόλη τον Απρίλιο του 2017, ενώ τα εγκαίνια στο Κάσελ έχουν προσδιοριστεί για τον Ιούνιο 2017. Η σπουδαία και φημισμένη διεθνής διοργάνωση θα κατακλύσει την πόλη, κινητοποιώντας φορείς, οργανισμούς, πανεπιστήμια, σχολές, εικαστικούς και προπάντων νέους, δημιουργικούς ανθρώπους.

Νέα μορφή διοργάνωσης παίρνει, επίσης, και το Φόρουμ Δημοκρατίας (Athens Democracy Forum), που φέτος επεκτείνεται, γίνεται τριήμερο, θέτοντας την πόλη της Αθήνας στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συζήτησης και αναδεικνύοντας έμπρακτα το συμβολικό χαρακτήρα της, ως λίκνο της Δημοκρατίας. Τον ετήσιο θεσμό διοργανώνουν οι International Νew York Times σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το United Nations Democarcy Fund (UNDF) και την εφημερίδα Καθημερινή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ. Στόχος είναι η εμπλοκή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού φορέων, καθώς και η διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και συμμετοχικού χαρακτήρα. Επιτομή των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η παγκόσμια διάσκεψη που πραγματοποιείται στις 15 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, στο μουσείο της Ακρόπολης και τη Στοά του Αττάλου.

Μακέτα για την ανακατασκευή του πρώην 2ου Λυκείου Αθηνών

Μακέτα για την ανακατασκευή του πρώην 2ου Λυκείου Αθηνών

Στις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις μας : σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται σε γειτονιές της Αθήνας ανοιχτές δράσεις, που δίνουν βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και πρωτοπόρους δημιουργούς, συχνά αναδεικνύοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των περιοχών.

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται το παιδί – πρώτη φορά άλλωστε ορίσθηκε και αρμόδια αντιδήμαρχος για το παιδί! Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και η αντιμετώπιση της μειονεξίας σε μικρή ηλικία συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Συνεργαζόμαστε με φορείς, όπως το Παιδικό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών, ενώ – παράλληλα- οι δικές μας δράσεις στοχεύουν:

 • στην καθιέρωση ενός ανοιχτού στην κοινωνία και στη γειτονιά σχολείου, με τη συνεργασία φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη, παρέχοντας ποιοτική, άτυπη εκπαίδευση στα παιδιά,
  στη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε ποικίλο αναγνωστικό υλικό από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, και στη διαμόρφωση των συνθηκών που “θα γεννήσουν” στα παιδιά όρεξη για διάβασμα.
 • στην ίδρυση παιδικών αλλά και βρεφικών βιβλιοθηκών για τα παιδιά και τους γονείς τους, θεσμός που λειτουργεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλές χώρες του κόσμου, πρωτοποριακός για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούμε, στο κτιριακό συγκρότημα του ΚΑΠΑΨ, στους Αμπελόκηπους, στη δημιουργία:

 • δανειστικής βιβλιοθήκης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-6). Η βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και θα είναι η πρώτη για τις πολύ μικρές ηλικίες στη χώρα μας.
 • δανειστικής βιβλιοθήκης για τα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους με ποικίλο αναγνωστικό και οπτικοακουστικό υλικό

Στα άμεσα σχέδια μας είναι να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για αναγνωστικά κοινά κάθε ηλικίας.

Η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης που υιοθέτησε η παρούσα δημοτική αρχή, συνεχώς διευρύνεται.

Ενδεικτική για την πολιτική μας είναι η διαβούλευση στην οποία προχωράμε με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων της πόλης και έργων που ολοκληρώνονται μέσα στο 2015 : όπως είναι η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, το Σεράφειο Κολυμβητήριο, η βίλα στην οδό Θεοτοκοπούλου, το κτήριο του ΕΒΕΑ στην Αμερικής. Τοπική κοινότητα και πολίτες καλούνται να προτείνουν και να επιχειρηματολογήσουν για τις καλύτερες δυνατές χρήσεις.

Διατηρητέο κτίριο ΕΒΕΑ, οδός Αμερικής 8.

Διατηρητέο κτίριο ΕΒΕΑ, οδός Αμερικής 8.

Επιπλέον: για να υπάρξει πεδίο να ακουστεί και να αποτιμηθεί μια καλή ιδέα, μια δημιουργική πρόταση και να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιοποίησης, οργανώνουμε τέλος της άνοιξης, διάσκεψη για τα μεγάλα θέματα της πόλης.

Η διάσκεψη που οργανώνουμε προετοιμάζεται σύμφωνα με διεθνώς καταξιωμένη μεθοδολογία, θα πλαισιωθεί από θεματικά, εργαστήρια στα οποία θα αναπτυχθούν συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, με στόχο την αναζήτηση κοινών τόπων και συγκλίσεων.
Σκοπεύουμε η διάσκεψη αυτή να είναι η αρχή. Να αναδειχθεί σε θεσμό για ζητήματα που αφορούν την πόλη .

Η Αθήνα, πάντως, παρά τη σκληρότατη κρίση, έχει πλέον κατακτήσει σημαντική θέση στη κοινότητα των ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και διεθνώς . Ουσιαστική, επίσης, συμμετοχή στον πολύ γόνιμο και ενδιαφέρονται διάλογο που γίνεται σε όλον τον κόσμο, για το νέο, ενεργό, δυναμικό ρόλο που αποκτούν τα μεγάλα αστικά κέντρα στην διακυβέρνηση, καθώς από παθητικοί αποδέκτες μεταλλάσσονται σε διαμορφωτές της πολιτικής ατζέντας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κάποιος ευρωπαίος αξιωματούχος, «τώρα που πρέπει να εφαρμοστούν οι πολιτικές που υιοθετήσαμε, πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τις πόλεις, γιατί εκεί γίνεται έργο».
Σε αυτόν τον διάλογο συμμετέχει πλέον η Αθήνα, με τις δικές της μάλιστα πολιτικές πρωτοβουλίες – όπως πρόσφατα στο Παρίσι, όπου έγινε αποδεκτή η πρόταση μας για τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης για τις μεταναστευτικές ροές, που θα εισηγηθούν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα οι δήμαρχοι Ρώμης, Παρισιού και Αθήνας.

Η νέα δυναμική της Αθήνας και οι νέες πολιτικές αντιλήψεις και έμπρακτες πρωτοβουλίες του δήμου, χάρισαν στην πρωτεύουσα δυο σημαντικές διακρίσεις:
Την ένταξή μας, πέρσι, σε ένα παγκόσμιο δίκτυο 100 πόλεων, στο Resilient Cities, Ανθεκτικές Πόλεις όπως το μεταφράζουμε στα ελληνικά. Το δίκτυο παρέχει πρόσβαση σε μια πλατφόρμα εταίρων από όλον τον κόσμο, χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για την οριζόντια βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, υποδομών, τεχνολογίας και ενδυνάμωσης του κοινωνικοί ιστού. Παράλληλα με τη δυνατότητα πρόσβασης σε 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ακόμα, το 2014, καταθέσαμε και στη συνέχεια επιλεχθήκαμε ανάμεσα από 155 ευρωπαϊκές πόλεις ως μία από τις 5 που έλαβαν το βραβείο καινοτομίας Bloomberg Mayors’ Challenge στο πλαίσιο του ομώνυμου ευρωπαϊκού διαγωνισμού που διοργάνωσε ο όμιλος Bloomberg Philanthropies . Η Αθήνα βραβεύθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ γα την πλατφόρμα «ΣυνΑθηνά», η οποία στοχεύει : αφενός στο να διευκολύνει και να δικτυώσει ομάδες πολιτών που οργανώνουν δράσεις για να βελτιώσουν τη ζωή τους στην πόλη. Και αφετέρου για να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών προς την εξεύρεση, από κοινού με το Δήμο, καινοτόμων λύσεων για τις καθημερινές προκλήσεις που η πόλη αντιμετωπίζει.
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σοβαρές δυσκολίες και κυρίως η πολιτική αβεβαιότητα, δεν έχει εκλείψει. Δείξαμε όμως, ότι ο δήμος είναι μια σταθερά για τους δημότες, που ταυτοχρόνως αναπτύσσει μια νέα δυναμική. Διεκδικεί αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση της πόλης, όπως συμβαίνει πλέον βαθμιαία στις ευρωπαϊκές και διεθνείς μεγαλουπόλεις. Οι δήμοι μπαίνουν μπροστά. Διαμορφώνουν την ατζέντα. Μαζί με τους πολίτες, τους φορείς και τις υπηρεσίες.

Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη, αλλά και μια συναρπαστική μητρόπολη. Είναι σε τροχιά ανάκαμψης κι αν τα καταφέρει, θα συμπαρασύρει και τη χώρα. Αποδεικνύοντας (για να παραφράσω τον ποιητή) ότι και τα έργα μας είναι παιδιά πολλών ανθρώπων!